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Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672.

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Von Wißmuht.
reinste gemacht werden/ dann wo er nicht gar rein ist/ oder nach Noht-
durfft gebrannt/ so gibt er im Schmeltzen nicht so viel Zien/ als wann er
vor rein zugerichtet ist.

Jedoch ist zu wissen/ das ein jeglichs Zienbergwerck im Werck den
Zwitter oder Zienstein auffzubreiten/ ein sondere Weiß und Art haben
will/ deß sich wol zu verwundern ist.

Wie der Zienstein auff Zien soll probiret
werden.

WIewol das probiren deß Ziensteins/ wie viel eigentlich einZienstein
auff Zien zu
probiren/
eine unge-
wisse Prob.

Centner hält/ ein ungewisse Prob ist/ so kan man doch dar-
durch so viel erlehrnen/ daß man dennoch wisse/ ob der Zien-
stein gut oder gering sey/ deßgleichen was beyläufftig an
Zien könne gemacht werden/ welches dann hierinn der
rechte Halt ist/ und seynd die bräuchlichsten Weg hierzu zugebrauchen/
wie hernach folgt.

Erstlich/ wann du von den Zwittern oder auffgepuchtem Zienstein
eine gemeine Prob hast genommen/ so reib die gar subtiel/ wiege davon ab/
nach deinem Probier-Gewicht/ so viel dich dünckt/ und zeuch das abgewe-
gene zu einem Schlich/ und wiege denselben auch/ setz ihn alsdann in einen
Probirofen/ auff einen Schirben/ und röste den in ziemlicher Glut/ und so
er kalt worden/ reib ihn wider/ sicher das taube in einem Sichertrog dar-
von/ und wiege den reinen Schlich abermals/ und hab allwegen gut acht
darauff/ wie viel dem Schlich abgehet/ das rösten und sichern/ thue ein-
mal oder vier/ biß der Stein gar rein ist/ und ihm nichts mehr abgeht/ so
ist er zum probiren bereitet/ dieses bereiten Ziensteins wiege zween
Centner ab/ und vermenge darunter klein gerieben Bech/ und nimb einenIn den
Kohlen.

glühenden Häseln/ oder Lindenkohlen/ oder einen andern/ der im Feuer
nicht springt/ sondern gantz bleibt/ laß den in einem Sand kalt werden/
und schneide darein ein Faltzen/ und unten an die Faltzen ein Grüblein/
darein thue den vermengten Zienstein/ oben auffs breite Ort deß Faltzes/
und lege auff denselbigen Kohlen/ ein andern Kohlen/ der gleich so bereit
sey als der erst/ und der auch unten und oben ein Loch hab/ daß einer mit
einem Blaßbalg zwischen hinein kan blasen/ und verklebe auff beyden
Seiten die Kohlen/ daß sie beysammen bleiben.

So es nun also zugerichtet/ so lege ihn mit sambt dem Zienstein in
ein Kohlenfeuer ziemlich schüssig/ also daß der Zienstein oben/ und das
Grüblein/ darein das Zien fliessen soll/ unten zu ligen kommet/ lege gluen-
de Kohlen darauff/ und blase mit einem Blaßbalg zu/ also daß der Blaß
gleich in den Kohlen/ darinn der Zienstein ist/ stehet/ so fleust der Zien mit ei-
nem frischen Flammen auß dem Zienstein in das Grublein/ dann so hebe den

Koh-

Von Wißmuht.
reinſte gemacht werden/ dann wo er nicht gar rein iſt/ oder nach Noht-
durfft gebrannt/ ſo gibt er im Schmeltzen nicht ſo viel Zien/ als wann er
vor rein zugerichtet iſt.

Jedoch iſt zu wiſſen/ das ein jeglichs Zienbergwerck im Werck den
Zwitter oder Zienſtein auffzubreiten/ ein ſondere Weiß und Art haben
will/ deß ſich wol zu verwundern iſt.

Wie der Zienſtein auff Zien ſoll probiret
werden.

WIewol das probiren deß Zienſteins/ wie viel eigentlich einZienſtein
auff Zien zu
probiren/
eine unge-
wiſſe Prob.

Centner haͤlt/ ein ungewiſſe Prob iſt/ ſo kan man doch dar-
durch ſo viel erlehrnen/ daß man dennoch wiſſe/ ob der Zien-
ſtein gut oder gering ſey/ deßgleichen was beylaͤufftig an
Zien koͤnne gemacht werden/ welches dann hierinn der
rechte Halt iſt/ und ſeynd die braͤuchlichſten Weg hierzu zugebrauchen/
wie hernach folgt.

Erſtlich/ wann du von den Zwittern oder auffgepuchtem Zienſtein
eine gemeine Prob haſt genommen/ ſo reib die gar ſubtiel/ wiege davon ab/
nach deinem Probier-Gewicht/ ſo viel dich duͤnckt/ und zeuch das abgewe-
gene zu einem Schlich/ und wiege denſelben auch/ ſetz ihn alsdann in einen
Probirofen/ auff einen Schirben/ und roͤſte den in ziemlicher Glut/ und ſo
er kalt worden/ reib ihn wider/ ſicher das taube in einem Sichertrog dar-
von/ und wiege den reinen Schlich abermals/ und hab allwegen gut acht
darauff/ wie viel dem Schlich abgehet/ das roͤſten und ſichern/ thue ein-
mal oder vier/ biß der Stein gar rein iſt/ und ihm nichts mehr abgeht/ ſo
iſt er zum probiren bereitet/ dieſes bereiten Zienſteins wiege zween
Centner ab/ und vermenge darunter klein gerieben Bech/ und nimb einenIn den
Kohlen.

gluͤhenden Haͤſeln/ oder Lindenkohlen/ oder einen andern/ der im Feuer
nicht ſpringt/ ſondern gantz bleibt/ laß den in einem Sand kalt werden/
und ſchneide darein ein Faltzen/ und unten an die Faltzen ein Gruͤblein/
darein thue den vermengten Zienſtein/ oben auffs breite Ort deß Faltzes/
und lege auff denſelbigen Kohlen/ ein andern Kohlen/ der gleich ſo bereit
ſey als der erſt/ und der auch unten und oben ein Loch hab/ daß einer mit
einem Blaßbalg zwiſchen hinein kan blaſen/ und verklebe auff beyden
Seiten die Kohlen/ daß ſie beyſammen bleiben.

So es nun alſo zugerichtet/ ſo lege ihn mit ſambt dem Zienſtein in
ein Kohlenfeuer ziemlich ſchuͤſſig/ alſo daß der Zienſtein oben/ und das
Gruͤblein/ darein das Zien flieſſen ſoll/ unten zu ligen kommet/ lege glůen-
de Kohlen darauff/ und blaſe mit einem Blaßbalg zu/ alſo daß der Blaß
gleich in den Kohlen/ dariñ der Zienſtein iſt/ ſtehet/ ſo fleuſt der Zien mit ei-
nem friſchen Flam̃en auß dem Zienſtein in das Grůblein/ dañ ſo hebe den

Koh-
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[285/0305] Von Wißmuht. reinſte gemacht werden/ dann wo er nicht gar rein iſt/ oder nach Noht- durfft gebrannt/ ſo gibt er im Schmeltzen nicht ſo viel Zien/ als wann er vor rein zugerichtet iſt. Jedoch iſt zu wiſſen/ das ein jeglichs Zienbergwerck im Werck den Zwitter oder Zienſtein auffzubreiten/ ein ſondere Weiß und Art haben will/ deß ſich wol zu verwundern iſt. Wie der Zienſtein auff Zien ſoll probiret werden. WIewol das probiren deß Zienſteins/ wie viel eigentlich ein Centner haͤlt/ ein ungewiſſe Prob iſt/ ſo kan man doch dar- durch ſo viel erlehrnen/ daß man dennoch wiſſe/ ob der Zien- ſtein gut oder gering ſey/ deßgleichen was beylaͤufftig an Zien koͤnne gemacht werden/ welches dann hierinn der rechte Halt iſt/ und ſeynd die braͤuchlichſten Weg hierzu zugebrauchen/ wie hernach folgt. Zienſtein auff Zien zu probiren/ eine unge- wiſſe Prob. Erſtlich/ wann du von den Zwittern oder auffgepuchtem Zienſtein eine gemeine Prob haſt genommen/ ſo reib die gar ſubtiel/ wiege davon ab/ nach deinem Probier-Gewicht/ ſo viel dich duͤnckt/ und zeuch das abgewe- gene zu einem Schlich/ und wiege denſelben auch/ ſetz ihn alsdann in einen Probirofen/ auff einen Schirben/ und roͤſte den in ziemlicher Glut/ und ſo er kalt worden/ reib ihn wider/ ſicher das taube in einem Sichertrog dar- von/ und wiege den reinen Schlich abermals/ und hab allwegen gut acht darauff/ wie viel dem Schlich abgehet/ das roͤſten und ſichern/ thue ein- mal oder vier/ biß der Stein gar rein iſt/ und ihm nichts mehr abgeht/ ſo iſt er zum probiren bereitet/ dieſes bereiten Zienſteins wiege zween Centner ab/ und vermenge darunter klein gerieben Bech/ und nimb einen gluͤhenden Haͤſeln/ oder Lindenkohlen/ oder einen andern/ der im Feuer nicht ſpringt/ ſondern gantz bleibt/ laß den in einem Sand kalt werden/ und ſchneide darein ein Faltzen/ und unten an die Faltzen ein Gruͤblein/ darein thue den vermengten Zienſtein/ oben auffs breite Ort deß Faltzes/ und lege auff denſelbigen Kohlen/ ein andern Kohlen/ der gleich ſo bereit ſey als der erſt/ und der auch unten und oben ein Loch hab/ daß einer mit einem Blaßbalg zwiſchen hinein kan blaſen/ und verklebe auff beyden Seiten die Kohlen/ daß ſie beyſammen bleiben. In den Kohlen. So es nun alſo zugerichtet/ ſo lege ihn mit ſambt dem Zienſtein in ein Kohlenfeuer ziemlich ſchuͤſſig/ alſo daß der Zienſtein oben/ und das Gruͤblein/ darein das Zien flieſſen ſoll/ unten zu ligen kommet/ lege glůen- de Kohlen darauff/ und blaſe mit einem Blaßbalg zu/ alſo daß der Blaß gleich in den Kohlen/ dariñ der Zienſtein iſt/ ſtehet/ ſo fleuſt der Zien mit ei- nem friſchen Flam̃en auß dem Zienſtein in das Grůblein/ dañ ſo hebe den Koh-

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Zitationshilfe: Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672, S. 285. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/ercker_aula01_1672/305>, abgerufen am 18.04.2024.