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Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659.

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Philosophischer Schrifften.
372. Seynd also mittel vnd wege genug/ viel Möste zu Concentriren/ nicht allein
im Herbst/ sondern auch das gantze Jahr/ wann man zeit vnd gelegenheit hat/ solches
zu thun.
373. Der kosten oder die mühe zur Concentrirung des Korns ist sehr gering/ vnd
kan das Werck gar nicht verthewren.
374. Ein gemeyn Bier verdirbt nicht/ vnd kan sich ein gantzes Jahr vnd län-
ger halten/ welches mehrere theil doch nur Wasser ist; wie solte dann der Kornsafft ver-
derben/ davon alles Wasser wieder verkocht/ vnd weg gedünstet worden?
375. Halten sich doch etliche Bier/ wann sie wol fett gemacht/ vnd kein Korn
vnd Hopffen darbey gesparet wird/ etliche Jahren lang/ wie die Weine ja auch nicht
verderben/ wann sie tausend Meil über Meer nach Ost-Indien geführet werden.
376. Es wird auß Ambsterdam allein durch die Ost-Indische Schiff-
fahrt Jährlichs für viel tausend Gülden wehrt Braunschweigische Momme (ist ein
starck Bier so nach Ost-Indien gebracht wird/ vnd daselbsten sich lange zeit hält vnd
gut bleibet.
377. Vnd ob schon solches Bier etwas stärcker gemacht ist/ als ein gemeyn Bier/
so ist doch der sechste Theil darvon kaum Kornsafft/ das übrige ist ja Wasser.
378. Auch kompt ein dick fettes Bier/ Jopenbier genant/ von Dantzig in Hol-
land zuverkauffen/ welches je älter je besser wird/ vnd sich wol zehen oder mehr Jah-
ren lang halten kan/ daß doch nur ein Bier/ vnd kein Honigdicker safft ist.
379. Warumb solte dann ein Kornsafft/ davon alles Wasser wieder gescheiden/
sich nicht auch halten können?
380. Lazarus Ercker beschreibet allein/ wie man den Salpeter auß den Viehe-
ställen/ vnd anderer Erden außlaugen/ vnd zu Salpeter kochen solle/ es wird aber das
geringste nicht bey jhme gefunden/ da er anweisung thut/ auß Holtz laub/ vnd Gras/ wie
auch gemeynem Kochsaltz/ vnd andern Vegetabilischen/ Animalischen/ vnd Minera-
lischen dingen ein Salpeter zumachen.
381. Die Concentration des Holtzes ist von Niemanden zuvorn practisiret wor-
den sondern ist meine Invention.
382. Ein jedweder Werck oder Arbeyt muß sich selber verthätigen/ vnd seinen
Meister loben.
Errata
Fol. 289. in Tit. pro gewißhafft lege Gewissenhafft.
Fol. 293. Aphor. 34. omittatur nicht.
Fol. 296. Aphor. 58. oleolisati lege alcolisati.

Ende der außgesetzten Aphorismorum.

De
S s iij
Philoſophiſcher Schrifften.
372. Seynd alſo mittel vnd wege genug/ viel Moͤſte zu Concentriren/ nicht allein
im Herbſt/ ſondern auch das gantze Jahr/ wann man zeit vnd gelegenheit hat/ ſolches
zu thun.
373. Der koſten oder die muͤhe zur Concentrirung des Korns iſt ſehr gering/ vnd
kan das Werck gar nicht verthewren.
374. Ein gemeyn Bier verdirbt nicht/ vnd kan ſich ein gantzes Jahr vnd laͤn-
ger halten/ welches mehrere theil doch nur Waſſer iſt; wie ſolte dann der Kornſafft ver-
derben/ davon alles Waſſer wieder verkocht/ vnd weg geduͤnſtet worden?
375. Halten ſich doch etliche Bier/ wann ſie wol fett gemacht/ vnd kein Korn
vnd Hopffen darbey geſparet wird/ etliche Jahren lang/ wie die Weine ja auch nicht
verderben/ wann ſie tauſend Meil uͤber Meer nach Oſt-Indien gefuͤhret werden.
376. Es wird auß Ambſterdam allein durch die Oſt-Indiſche Schiff-
fahrt Jaͤhrlichs fuͤr viel tauſend Guͤlden wehrt Braunſchweigiſche Momme (iſt ein
ſtarck Bier ſo nach Oſt-Indien gebracht wird/ vnd daſelbſten ſich lange zeit haͤlt vnd
gut bleibet.
377. Vnd ob ſchon ſolches Bier etwas ſtaͤrcker gemacht iſt/ als ein gemeyn Bier/
ſo iſt doch der ſechſte Theil darvon kaum Kornſafft/ das uͤbrige iſt ja Waſſer.
378. Auch kompt ein dick fettes Bier/ Jopenbier genant/ von Dantzig in Hol-
land zuverkauffen/ welches je aͤlter je beſſer wird/ vnd ſich wol zehen oder mehr Jah-
ren lang halten kan/ daß doch nur ein Bier/ vnd kein Honigdicker ſafft iſt.
379. Warumb ſolte dann ein Kornſafft/ davon alles Waſſer wieder geſcheiden/
ſich nicht auch halten koͤnnen?
380. Lazarus Ercker beſchreibet allein/ wie man den Salpeter auß den Viehe-
ſtaͤllen/ vnd anderer Erden außlaugen/ vnd zu Salpeter kochen ſolle/ es wird aber das
geringſte nicht bey jhme gefunden/ da er anweiſung thut/ auß Holtz laub/ vnd Gras/ wie
auch gemeynem Kochſaltz/ vnd andern Vegetabiliſchen/ Animaliſchen/ vnd Minera-
liſchen dingen ein Salpeter zumachen.
381. Die Concentration des Holtzes iſt von Niemanden zuvorn practiſiret wor-
den ſondern iſt meine Invention.
382. Ein jedweder Werck oder Arbeyt muß ſich ſelber verthaͤtigen/ vnd ſeinen
Meiſter loben.
Errata
Fol. 289. in Tit. pro gewißhafft lege Gewiſſenhafft.
Fol. 293. Aphor. 34. omittatur nicht.
Fol. 296. Aphor. 58. oleoliſati lege alcoliſati.

Ende der außgeſetzten Aphoriſmorum.

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[325/0345] Philoſophiſcher Schrifften. 372. Seynd alſo mittel vnd wege genug/ viel Moͤſte zu Concentriren/ nicht allein im Herbſt/ ſondern auch das gantze Jahr/ wann man zeit vnd gelegenheit hat/ ſolches zu thun. 373. Der koſten oder die muͤhe zur Concentrirung des Korns iſt ſehr gering/ vnd kan das Werck gar nicht verthewren. 374. Ein gemeyn Bier verdirbt nicht/ vnd kan ſich ein gantzes Jahr vnd laͤn- ger halten/ welches mehrere theil doch nur Waſſer iſt; wie ſolte dann der Kornſafft ver- derben/ davon alles Waſſer wieder verkocht/ vnd weg geduͤnſtet worden? 375. Halten ſich doch etliche Bier/ wann ſie wol fett gemacht/ vnd kein Korn vnd Hopffen darbey geſparet wird/ etliche Jahren lang/ wie die Weine ja auch nicht verderben/ wann ſie tauſend Meil uͤber Meer nach Oſt-Indien gefuͤhret werden. 376. Es wird auß Ambſterdam allein durch die Oſt-Indiſche Schiff- fahrt Jaͤhrlichs fuͤr viel tauſend Guͤlden wehrt Braunſchweigiſche Momme (iſt ein ſtarck Bier ſo nach Oſt-Indien gebracht wird/ vnd daſelbſten ſich lange zeit haͤlt vnd gut bleibet. 377. Vnd ob ſchon ſolches Bier etwas ſtaͤrcker gemacht iſt/ als ein gemeyn Bier/ ſo iſt doch der ſechſte Theil darvon kaum Kornſafft/ das uͤbrige iſt ja Waſſer. 378. Auch kompt ein dick fettes Bier/ Jopenbier genant/ von Dantzig in Hol- land zuverkauffen/ welches je aͤlter je beſſer wird/ vnd ſich wol zehen oder mehr Jah- ren lang halten kan/ daß doch nur ein Bier/ vnd kein Honigdicker ſafft iſt. 379. Warumb ſolte dann ein Kornſafft/ davon alles Waſſer wieder geſcheiden/ ſich nicht auch halten koͤnnen? 380. Lazarus Ercker beſchreibet allein/ wie man den Salpeter auß den Viehe- ſtaͤllen/ vnd anderer Erden außlaugen/ vnd zu Salpeter kochen ſolle/ es wird aber das geringſte nicht bey jhme gefunden/ da er anweiſung thut/ auß Holtz laub/ vnd Gras/ wie auch gemeynem Kochſaltz/ vnd andern Vegetabiliſchen/ Animaliſchen/ vnd Minera- liſchen dingen ein Salpeter zumachen. 381. Die Concentration des Holtzes iſt von Niemanden zuvorn practiſiret wor- den ſondern iſt meine Invention. 382. Ein jedweder Werck oder Arbeyt muß ſich ſelber verthaͤtigen/ vnd ſeinen Meiſter loben. Errata Fol. 289. in Tit. pro gewißhafft lege Gewiſſenhafft. Fol. 293. Aphor. 34. omittatur nicht. Fol. 296. Aphor. 58. oleoliſati lege alcoliſati. Ende der außgeſetzten Aphoriſmorum. De S s iij

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Zitationshilfe: Glauber, Johann Rudolf: Johannis Rudolphi Glauberi Philosophi & Medici Celeberrimi Opera Chymica. Bd. 2. Frankfurt (Main), 1659, S. 325. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_opera02_1659/345>, abgerufen am 28.03.2024.