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[N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688.

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Artzney-Buch.
schwitze darauff/ so genäst der Mensch von Stund
an/ er sey was Complexion er wolle/ vnd darffen
es alte vnd junge Leuth von zwey Jahren/ biß in
das höchste Alter brauchen.

Braunellen zum purgiren.

NJmme 6. Loth schön vom Stengel geklaubte
Senffblätter/ vier Loth Manna/ ein wenig
zerschnittenen Zimmet/ ein wenig überzogenen
Coriander/ dises alles zusammen in ein saubers
Tüchl gebunden/ vnd ein halb Maaß siedentes
Wasser daran gossen/ wol verbunden in einer Kan-
del oder Flaschen im Keller stehen lassen/ nach 12.
Stunden muß man das Wasser von denen Senff-
Blättern in ein Beck giessen/ vnd die Senffblätter
außdrucken/ doch nicht gar zu starck/ vnd ein halb
Pfund schöne gantze Braunellen/ sambt acht Loth
braunen Zuckergandel darein legen/ vnd fein ge-
mach sieden lassen/ daß die Suppen fein schön wie
ein Sultz einsiedet/ alsdann in einem Glas behal-
ten/ vnd wann man den Leib will offen haben/
muß man es Abends gleich ein halbe oder viertel
Stund vor dem Nachtessen/ fünff/ siben/ oder
neun/ auch wann es vonnöthen ist mehressen/ so
laxiren sie zwey oder drey mahl/ darnach man vil
nimbt.

Pur-

Artzney-Buch.
ſchwitze darauff/ ſo genaͤſt der Menſch von Stund
an/ er ſey was Complexion er wolle/ vnd darffen
es alte vnd junge Leuth von zwey Jahren/ biß in
das hoͤchſte Alter brauchen.

Braunellen zum purgiren.

NJmme 6. Loth ſchoͤn vom Stengel geklaubte
Senffblaͤtter/ vier Loth Manna/ ein wenig
zerſchnittenen Zimmet/ ein wenig uͤberzogenen
Coriander/ diſes alles zuſammen in ein ſaubers
Tuͤchl gebunden/ vnd ein halb Maaß ſiedentes
Waſſer daran goſſen/ wol verbunden in einer Kan-
del oder Flaſchen im Keller ſtehen laſſen/ nach 12.
Stunden muß man das Waſſer von denen Senff-
Blaͤttern in ein Beck gieſſen/ vnd die Senffblaͤtter
außdrucken/ doch nicht gar zu ſtarck/ vnd ein halb
Pfund ſchoͤne gantze Braunellen/ ſambt acht Loth
braunen Zuckergandel darein legen/ vnd fein ge-
mach ſieden laſſen/ daß die Suppen fein ſchoͤn wie
ein Sultz einſiedet/ alsdann in einem Glas behal-
ten/ vnd wann man den Leib will offen haben/
muß man es Abends gleich ein halbe oder viertel
Stund vor dem Nachteſſen/ fuͤnff/ ſiben/ oder
neun/ auch wann es vonnoͤthen iſt mehreſſen/ ſo
laxiren ſie zwey oder drey mahl/ darnach man vil
nimbt.

Pur-
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[211/0217] Artzney-Buch. ſchwitze darauff/ ſo genaͤſt der Menſch von Stund an/ er ſey was Complexion er wolle/ vnd darffen es alte vnd junge Leuth von zwey Jahren/ biß in das hoͤchſte Alter brauchen. Braunellen zum purgiren. NJmme 6. Loth ſchoͤn vom Stengel geklaubte Senffblaͤtter/ vier Loth Manna/ ein wenig zerſchnittenen Zimmet/ ein wenig uͤberzogenen Coriander/ diſes alles zuſammen in ein ſaubers Tuͤchl gebunden/ vnd ein halb Maaß ſiedentes Waſſer daran goſſen/ wol verbunden in einer Kan- del oder Flaſchen im Keller ſtehen laſſen/ nach 12. Stunden muß man das Waſſer von denen Senff- Blaͤttern in ein Beck gieſſen/ vnd die Senffblaͤtter außdrucken/ doch nicht gar zu ſtarck/ vnd ein halb Pfund ſchoͤne gantze Braunellen/ ſambt acht Loth braunen Zuckergandel darein legen/ vnd fein ge- mach ſieden laſſen/ daß die Suppen fein ſchoͤn wie ein Sultz einſiedet/ alsdann in einem Glas behal- ten/ vnd wann man den Leib will offen haben/ muß man es Abends gleich ein halbe oder viertel Stund vor dem Nachteſſen/ fuͤnff/ ſiben/ oder neun/ auch wann es vonnoͤthen iſt mehreſſen/ ſo laxiren ſie zwey oder drey mahl/ darnach man vil nimbt. Pur-

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Zitationshilfe: [N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688, S. 211. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688/217>, abgerufen am 28.03.2024.