Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

[N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688.

Bild:
<< vorherige Seite

Koch-Buch.
ein gutes Gestossenes/ nimb darzu ein halb Pfund
Mandel/ vnd ein Schmollen von einer Semmel/
vnd zertreib das mit einer guten halben Kapauner-
Suppen durch/ vnd halt sie fein warm biß mans
anrichten will; nimb Brod vnd laß auff einer
Kohlen wol anlauffen/ mit guter Suppen vnd
Substantz/ vnd richte die Suppen darüber an;
zum reguliren der Suppen [n]imb Brißl/ Pistatzen/
vnd nimb außgelöste Granat-Aepffl/ will mans
mehr wehrmirt haben/ so nimbt man gestossene
Krebsfarb/ vnd Kälbernen Brätlsafft/ vnd regu-
lirt die Suppen darmit.

Ein Suppen über Hechten/ Eschling/
vnd Fehren.

MAn soll Aepffel vnd Zwiffel durch einan-
der gar klein hacken/ vnd mit einer Hand
voll geribenen Semmel im Schmaltz rösten/ nicht
zu vil daß nit braun wird/ darnach das Schmaltz
darauß drucken/ hernach drey gesaltzene Lemoni
fein außwaschen/ die Kern herauß thun/ vnd auch
hacken/ darnach halb Wein vnd Wasser
daran giessen/ das Saltz vom Fisch sauber ab-
streichen/ denselben in ein Reindl legen/ vnd die
Suppen darüber giessen/ auch ein wenig Essig

dar-
K 2

Koch-Buch.
ein gutes Geſtoſſenes/ nimb darzu ein halb Pfund
Mandel/ vnd ein Schmollen von einer Semmel/
vnd zertreib das mit einer guten halben Kapauner-
Suppen durch/ vnd halt ſie fein warm biß mans
anrichten will; nimb Brod vnd laß auff einer
Kohlen wol anlauffen/ mit guter Suppen vnd
Subſtantz/ vnd richte die Suppen daruͤber an;
zum reguliren der Suppen [n]imb Brißl/ Piſtatzen/
vnd nimb außgeloͤſte Granat-Aepffl/ will mans
mehr wehrmirt haben/ ſo nimbt man geſtoſſene
Krebsfarb/ vnd Kaͤlbernen Braͤtlſafft/ vnd regu-
lirt die Suppen darmit.

Ein Suppen uͤber Hechten/ Eſchling/
vnd Fehren.

MAn ſoll Aepffel vnd Zwiffel durch einan-
der gar klein hacken/ vnd mit einer Hand
voll geribenen Semmel im Schmaltz roͤſten/ nicht
zu vil daß nit braun wird/ darnach das Schmaltz
darauß drucken/ hernach drey geſaltzene Lemoni
fein außwaſchen/ die Kern herauß thun/ vnd auch
hacken/ darnach halb Wein vnd Waſſer
daran gieſſen/ das Saltz vom Fiſch ſauber ab-
ſtreichen/ denſelben in ein Reindl legen/ vnd die
Suppen daruͤber gieſſen/ auch ein wenig Eſſig

dar-
K 2
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <div n="3">
            <p><pb facs="#f0079" n="73"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">Koch-Buch.</hi></fw><lb/>
ein gutes Ge&#x017F;to&#x017F;&#x017F;enes/ nimb darzu ein halb Pfund<lb/>
Mandel/ vnd ein Schmollen von einer Semmel/<lb/>
vnd zertreib das mit einer guten halben Kapauner-<lb/>
Suppen durch/ vnd halt &#x017F;ie fein warm biß mans<lb/>
anrichten will; nimb Brod vnd laß auff einer<lb/>
Kohlen wol anlauffen/ mit guter Suppen vnd<lb/>
Sub&#x017F;tantz/ vnd richte die Suppen daru&#x0364;ber an;<lb/>
zum reguliren der Suppen <supplied>n</supplied>imb Brißl/ Pi&#x017F;tatzen/<lb/>
vnd nimb außgelo&#x0364;&#x017F;te Granat-Aepffl/ will mans<lb/>
mehr wehrmirt haben/ &#x017F;o nimbt man ge&#x017F;to&#x017F;&#x017F;ene<lb/>
Krebsfarb/ vnd Ka&#x0364;lbernen Bra&#x0364;tl&#x017F;afft/ vnd regu-<lb/>
lirt die Suppen darmit.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head><hi rendition="#b">Ein Suppen u&#x0364;ber Hechten/ E&#x017F;chling/</hi><lb/>
vnd Fehren.</head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">M</hi>An &#x017F;oll Aepffel vnd Zwiffel durch einan-<lb/>
der gar klein hacken/ vnd mit einer Hand<lb/>
voll geribenen Semmel im Schmaltz ro&#x0364;&#x017F;ten/ nicht<lb/>
zu vil daß nit braun wird/ darnach das Schmaltz<lb/>
darauß drucken/ hernach drey ge&#x017F;altzene Lemoni<lb/>
fein außwa&#x017F;chen/ die Kern herauß thun/ vnd auch<lb/>
hacken/ darnach halb Wein vnd Wa&#x017F;&#x017F;er<lb/>
daran gie&#x017F;&#x017F;en/ das Saltz vom Fi&#x017F;ch &#x017F;auber ab-<lb/>
&#x017F;treichen/ den&#x017F;elben in ein Reindl legen/ vnd die<lb/>
Suppen daru&#x0364;ber gie&#x017F;&#x017F;en/ auch ein wenig E&#x017F;&#x017F;ig<lb/>
<fw place="bottom" type="sig">K 2</fw><fw place="bottom" type="catch">dar-</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[73/0079] Koch-Buch. ein gutes Geſtoſſenes/ nimb darzu ein halb Pfund Mandel/ vnd ein Schmollen von einer Semmel/ vnd zertreib das mit einer guten halben Kapauner- Suppen durch/ vnd halt ſie fein warm biß mans anrichten will; nimb Brod vnd laß auff einer Kohlen wol anlauffen/ mit guter Suppen vnd Subſtantz/ vnd richte die Suppen daruͤber an; zum reguliren der Suppen nimb Brißl/ Piſtatzen/ vnd nimb außgeloͤſte Granat-Aepffl/ will mans mehr wehrmirt haben/ ſo nimbt man geſtoſſene Krebsfarb/ vnd Kaͤlbernen Braͤtlſafft/ vnd regu- lirt die Suppen darmit. Ein Suppen uͤber Hechten/ Eſchling/ vnd Fehren. MAn ſoll Aepffel vnd Zwiffel durch einan- der gar klein hacken/ vnd mit einer Hand voll geribenen Semmel im Schmaltz roͤſten/ nicht zu vil daß nit braun wird/ darnach das Schmaltz darauß drucken/ hernach drey geſaltzene Lemoni fein außwaſchen/ die Kern herauß thun/ vnd auch hacken/ darnach halb Wein vnd Waſſer daran gieſſen/ das Saltz vom Fiſch ſauber ab- ſtreichen/ denſelben in ein Reindl legen/ vnd die Suppen daruͤber gieſſen/ auch ein wenig Eſſig dar- K 2

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
TCF (tokenisiert, serialisiert, lemmatisiert, normalisiert)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688/79
Zitationshilfe: [N. N.]: Ein Koch- Und Artzney-Buch. Zweite Aufl. Grätz, 1688, S. 73. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/oa_artzneybuch_1688/79>, abgerufen am 20.04.2024.