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Deckhardt, Johann: New/ Kunstreich und Nützliches Kochbuch. Leipzig, 1611.

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NJmb ein pfund Zucker/ Jngwer vnd Zimmet
jedes zwey Loht/ Muscatenblumen
vnd Neglein jedes ein halb Loht/ vnnd Pfeffer
ein viertel eines Pfunds. Der Zucker oder Honig
muß aber erstlich also abgeleutere werden.
Wenn man den Zucker oder Honig leutern wil/
so muß man in ein pfund Zucker ein maß Wasser
thun/ vnd einsieden lassen biß auff ein mäßlein.
Vnnd an ein maß Honig auch ein maß Wasser
thun/ vnd einsieden lassen/ biß auff ein mäßlein/
Darnach nimm zwey pfund Pfefferkuchenmehl/
vnd die gemelte Würtze/ vnd thue es in den geleuterten
Zucker oder Honig/ rühre es wol vnter
einander/ biß dicke gnung wird/ dann so
wircke jhn wol im Pfefferkuchenmehl/ biß ein
zeher Teig drauß wird/ Darnach treibe dünne
blätlein davon/ groß oder klein/ breit oder rund/
drucke eine Forme drauff/ oder laß sie schlecht/
vnd backe sie in einem Ofen oder Basteten
herd schnell abe/ Sie
werden gut.

NJmb ein pfund Zucker/ Jngwer vnd Zimmet
jedes zwey Loht/ Muscatenblumen
vnd Neglein jedes ein halb Loht/ vnnd Pfeffer
ein viertel eines Pfunds. Der Zucker oder Honig
muß aber erstlich also abgeleutere werden.
Wenn man den Zucker oder Honig leutern wil/
so muß man in ein pfund Zucker ein maß Wasser
thun/ vnd einsieden lassen biß auff ein maͤßlein.
Vnnd an ein maß Honig auch ein maß Wasser
thun/ vnd einsieden lassen/ biß auff ein maͤßlein/
Darnach nim̃ zwey pfund Pfefferkuchenmehl/
vnd die gemelte Wuͤrtze/ vnd thue es in den geleuterten
Zucker oder Honig/ ruͤhre es wol vnter
einander/ biß dicke gnung wird/ dann so
wircke jhn wol im Pfefferkuchenmehl/ biß ein
zeher Teig drauß wird/ Darnach treibe duͤnne
blaͤtlein davon/ groß oder klein/ breit oder rund/
drucke eine Forme drauff/ oder laß sie schlecht/
vnd backe sie in einem Ofen oder Basteten
herd schnell abe/ Sie
werden gut.

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[265/0277] NJmb ein pfund Zucker/ Jngwer vnd Zimmet jedes zwey Loht/ Muscatenblumen vnd Neglein jedes ein halb Loht/ vnnd Pfeffer ein viertel eines Pfunds. Der Zucker oder Honig muß aber erstlich also abgeleutere werden. Wenn man den Zucker oder Honig leutern wil/ so muß man in ein pfund Zucker ein maß Wasser thun/ vnd einsieden lassen biß auff ein maͤßlein. Vnnd an ein maß Honig auch ein maß Wasser thun/ vnd einsieden lassen/ biß auff ein maͤßlein/ Darnach nim̃ zwey pfund Pfefferkuchenmehl/ vnd die gemelte Wuͤrtze/ vnd thue es in den geleuterten Zucker oder Honig/ ruͤhre es wol vnter einander/ biß dicke gnung wird/ dann so wircke jhn wol im Pfefferkuchenmehl/ biß ein zeher Teig drauß wird/ Darnach treibe duͤnne blaͤtlein davon/ groß oder klein/ breit oder rund/ drucke eine Forme drauff/ oder laß sie schlecht/ vnd backe sie in einem Ofen oder Basteten herd schnell abe/ Sie werden gut.

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Die Transkription beruht auf dem Exemplar der Universitätsbibliothek Erlangen-Nürnberg, Sign. H61/4 TREW.X 1058.

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Zitationshilfe: Deckhardt, Johann: New/ Kunstreich und Nützliches Kochbuch. Leipzig, 1611, S. 265. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/deckhardt_kochbuch_1611/277>, abgerufen am 24.04.2024.