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[N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490].

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also wol gehackt vnd gestossen mit einem ayer totter vnd geriben
leckuchen daran vnd füel sie ein.

xvij.¶ Jtem was ingereüesch von vischen ist als rogen darm vnd
die visch haupt so man dys beyn darauß thut gantz vnd gar
dz alles stost mit eim ayer totter vnd visch brw vor abgemachet
vnd ein klein leckuch daruntter geriben ist ein gut visch
füel in die karpffen also schon gebachen.

xviij.¶ Jtem von hüener oder vogel magen. der kramat vogel
vnd ander vogel so mag man nemen die kopf kregen. darm füeß
vnd magen dz alles hack gar klein stoß in einem morsser. seüed hert
ayer hack peterling oder ander gute kreüeter dz thu alles in
den morsser stoß es woll vnd wintz es ab vnd saltz es thu es
auß in ein schüessel knit ein rohes ay daran vnd die krapffen
mit vnd alles warm füer getragen. Also mag man kalbs hirn
bereiten vnd ein füellen vor wol gesotten.

xix.¶ Wiltu krapffen bachen von vber beliben hüenern oder
wiltbret. gebraten oder gesotten so es nüer nit schmeckt das hack
klein vnd schlach ayer in ein schüessel vnd gehackten peterling wüerf dz geheck
darein wurtz vnd saltz es ab temperir es gar
wol dz es nit zu düen sey mit gesotten honig wein vnd leckuchen
darein geriben so hellt es sich bey einander vnd lat sich ein
fullen. die krapffen sein schier gebachen dz sichstu an der brüeen
wol so thu sie auß nimpst. so merck auch dz man alle krapffen
mit zucker mag beseen so man die erberen leüetten füer treit
so ist selten ein krapf so man ein wenig welscher weinber darein
hackt on peterling vnd on kraut sie werden dester besser
Also hastu den teigk vnd krapffen füel. ob du die maß recht
kanst treffen so bistu ein gutter koch.

xx.¶ Ein gutz gebaches von ayren mach also zuschlach yr
wie vil du ir wilt klopf sie wol. nym weiß semel brot vnnd
schneid dz wüerfflet darunter reib muschat dar vnter vnd versaltz
nit mach groß oder klein bletter mit einem welgerholtz nit
zu düen, vnd bach es. das ist auch ein gutter krapffen teigk

also wol gehackt vnd gestossen mit einem ayer totter vnd geriben
leckuchen daran vnd fuͤel sie ein.

xvij.¶ Jtem was ingereuͤesch von vischen ist als rogen darm vnd
die visch haupt so man dys beyn darauß thut gantz vnd gar
dz alles stost mit eim ayer totter vnd visch brw vor abgemachet
vnd ein klein leckuch daruntter geriben ist ein gut visch
fuͤel in die karpffen also schon gebachen.

xviij.¶ Jtem von huͤener oder vogel magen. der kramat vogel
vnd ander vogel so mag man nemen die kopf kregen. darm fuͤeß
vnd magen dz alles hack gar klein stoß in einem morsser. seuͤed hert
ayer hack peterling oder ander gute kreuͤeter dz thu alles in
den morsser stoß es woll vnd wintz es ab vnd saltz es thu es
auß in ein schuͤessel knit ein rohes ay daran vnd die krapffen
mit vnd alles warm fuͤer getragen. Also mag man kalbs hirn
bereiten vnd ein fuͤellen vor wol gesotten.

xix.¶ Wiltu krapffen bachen von vber beliben huͤenern oder
wiltbret. gebraten oder gesotten so es nuͤer nit schmeckt das hack
klein vnd schlach ayer in ein schuͤessel vnd gehackten peterling wuͤerf dz geheck
darein wurtz vnd saltz es ab temperir es gar
wol dz es nit zu duͤen sey mit gesotten honig wein vnd leckuchen
darein geriben so hellt es sich bey einander vnd lat sich ein
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wol so thu sie auß nimpst. so merck auch dz man alle krapffen
mit zucker mag beseen so man die erberen leuͤetten fuͤer treit
so ist selten ein krapf so man ein wenig welscher weinber darein
hackt on peterling vnd on kraut sie werden dester besser
Also hastu den teigk vnd krapffen fuͤel. ob du die maß recht
kanst treffen so bistu ein gutter koch.

xx.¶ Ein gutz gebaches von ayren mach also zuschlach yr
wie vil du ir wilt klopf sie wol. nym weiß semel brot vnnd
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Zitationshilfe: [N. N.]: Kuchemaistrey. [Nürnberg], [um 1490], S. . In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/nn_kuchemaistrey_1490/44>, abgerufen am 30.04.2024.